Pracownicy biurowi nie odżywiają się najlepiej. Wciąż bardzo popularne jest zamawianie na obiad fast foodów. Na szczęście coraz wyraźniejsze są także zdrowe tendencje żywieniowe. Jednym z ulubionych lunchów osób pracujących w biurowcach jest sushi.

Sushi to dużo zdrowsza alternatywa dla tłustych i zasolonych fast foodów. Łączy w sobie wiele zalet – jeśli choć raz spróbowaliście słynnej, japońskiej potrawy, wiecie, że jej smak może uzależnić. Porcje bazujące na japońskim ryżu są pożywne i lekkostrawne, a różnorodność dodatków zachęca do odkrywania nowych połączeń.

Japonia na talerzu Polaka

Japońska kuchnia to jedna z najzdrowszych na świecie. Znana jest z potraw o niskim poziomie cholesterolu, a bogatych w witaminy i żelazo. – Pierwszą gwiazdą kuchni japońskiej, która zawitała na talerzach Polaków, było właśnie sushi. Co bardzo nas cieszy, popularność tego dania cały czas rośnie – mówi Tomasz Bojanowicz reprezentujący warszawską sieć restauracji Ten Sushi.

Podstawą sushi jest japoński ryż oraz prażone algi morskie. Te ostatnie nadają potrawie charakterystyczny smak, ponadto stanowią cenne źródło żelaza, jodu, wapnia oraz witamin – A, D i B12. A co ponadto? W sushi znajdziecie całe bogactwo dodatków. Przede wszystkim ryby i owoce morza – krewetki, kraby, tuńczyka, węgorza czy łososia. Ale nie tylko. Mogą to być też jajka, wodorosty, grzyby, tofu i właściwie każde warzywo. A do tego przyprawy o wyrazistych smakach – sos sojowy, imbir, chrzan japoński.

Sekret tkwi w różnorodności

Szczególną popularnością sushi cieszy się wśród pracowników biurowców. – Szacujemy,
że 60% zamówień z naszej restauracji trafia właśnie do pracowników okolicznych biur. Tendencja jest rosnąca. Zauważyły ją już firmy cateringowe, które coraz chętniej włączają sushi do swojego stałego menu – przekonuje przedstawiciel Ten Sushi.

Sekret popularności sushi tkwi zapewne także w jego różnorodności. Z kolorowych, cieszących oko nigiri-zushi, maki-zushi, chirashi-zushi i pozostałych, skomponujemy zestawy praktycznie dla każdego (wegetarian, kobiet w ciąży, osób odchudzających się). Doświadczenie pokazuje, że nawet osoby z początku nieprzekonane zakochają się w sushi.