Makaron najlepiej smakuje, kiedy sami go przyrządzimy - przede wszystkim jest zdrowszy i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Mamy dla was przepis na pyszny, włoski makaron capelli d'angelo z pomidorami.

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 2 jajka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy powstałe ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze capelli d'angelo powinny mieć szerokość 1.5 milimetra. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.

Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=GWGI2BQ8DFc 

Tak delikatny makaron idealnie komponuje się z parmezanem, masłem i szałwią.

Smacznego!