Chrupiący kurczak z sosem chrzanowym i pieczonymi burakami

  • kurczak ekologiczny – około 1.6 – 1.8 kg
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • gałązki tymianku
  • łyżka masła

 

  • 6 buraków
  • chrzan Krakus
  • mały jogurt naturalny śmietankowy
  • oliwa z oliwek

 

 

Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej  późnym wieczorem) umyj, natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami. Włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziesz piec kurczaka i na końcu wstaw do lodówki.

 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kurczaka odwiń, do środka kurczaka włóż pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła. Od góry polej kurczaka roztopionym masłem. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka, zamknij szczelnie w rękaw (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w której był całą noc. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h. Po tym czasie rozetnij folię i dopiecz chwilę kurczaka aby się zrumienił (z funkcją termoobiegu).

 

30 minut przed końcem włóż do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.

 

Wyjmij kurczaka ora buraki. Buraki odwiń z foli, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.

 

W miseczce wymieszaj ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przełóż do kokilek, posyp grubo zmielonym pieprzem i dolej kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.