
- kurczak ekologiczny – około 1.6 – 1.8 kg
- cytryna
- sól
- pieprz
- gałązki rozmarynu
- gałązki tymianku
- łyżka masła
- 6 buraków
- chrzan Krakus
- mały jogurt naturalny śmietankowy
- oliwa z oliwek
Kurczaka dzień wcześniej (najlepiej późnym wieczorem) umyj, natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami. Włóż do rękawa do pieczenia, a następnie do formy, w której będziesz piec kurczaka i na końcu wstaw do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kurczaka odwiń, do środka kurczaka włóż pokrojoną na ćwiartki i podziurawioną od strony skórki cytrynę oraz zioła. Od góry polej kurczaka roztopionym masłem. Zwiąż sznurkiem nogi kurczaka, zamknij szczelnie w rękaw (dołączonym klipsem lub zwiąż sznurkiem) w której był całą noc. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 h. Po tym czasie rozetnij folię i dopiecz chwilę kurczaka aby się zrumienił (z funkcją termoobiegu).
30 minut przed końcem włóż do piekarnika zawinięte w folię aluminiową buraki.
Wyjmij kurczaka ora buraki. Buraki odwiń z foli, obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.
W miseczce wymieszaj ½ słoika chrzanu Krakus z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przełóż do kokilek, posyp grubo zmielonym pieprzem i dolej kroplę aromatycznej oliwy z oliwek.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj