
Co będzie potrzebne!
- 4 duże papryki
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 100g ryżu
- jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki startego żółtego sera
Ryż gotujemy na sypko i studzimy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.
Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.
Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.
Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj