
Przykładem takiej potrawy są placki marchewkowe. Marchew podobno pochodzi z Chin. Tam jedzono ją już kilka tysięcy lat temu. Potem jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie . Marchewka przemywa naczynia krwionośne, reguluje pracę żołądka, utrzymuje w zdrowiu wątrobę. Jedzmy ją więc w jak największej ilości .
Do naszych placków marchewkowych potrzebujemy:
- pół kilo marchewki
- 2 całe jajka
- 1 szklankę mąki pszennej
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej ,rozgrzać patelnię. Farsz marchewkowy nakładać małymi porcjami jak placki ziemniaczane. Smażyć z obu stron na bardzo rumiany kolor. Można podawać z sosem czosnkowym.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj