Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy wielkanocne.

BABECZKI Z PAPRYKI Z SOSEM BAZYLIOWYM

Czas przygotowania: 20 minut + 1 godz. pieczenia

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek bazylii
  • 20 gr obranych orzeszków piniowych
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 30 gr masła
  • 300 ml śmietany 36%
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Myjemy papryki, wykładamy je na formie do pieczenia, po czym pieczemy je przez 20 minut
w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmujemy papryki z piekarnika i wkładamy do papierowej torebki; w ten sposób łatwiej będzie nam je potem obrać. Po obraniu wycinamy z nich ziarna
i biały miąższ, po czym kroimy je na kawałki. Miksujemy papryki w blenderze z 2 żółtkami i 4 jajkami (żółtkami i białkami), szczyptą soli oraz pieprzu do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej mieszanki bez grudek. Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej mieszanki. Gotową mieszankę przelewamy do 6 posmarowanych masłem foremek. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku, wkładając foremki do większej formy z wodą. Po ostygnięciu podajemy z sosem bazyliowym, który robimy, miksując umytą
i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą.

Podajemy z focaccią.

TATAR Z WŁÓCZNIKA I OWOCÓW

Czas przygotowania: 40 minut

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 350 g włócznika
  • 200 ml oliwy extra vergine
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek kolendry
  • kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 5 gałązek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 50 g kaparów
  • 20 g ziaren gorczycy
  • 300 g różnych owoców (np. gruszka, truskawka i pomarańcza)
  • sól


Sposób przygotowania:

Szatkujemy kapary i cebulę. Myjemy szczypiorek, kolendrę, natkę pietruszki i rwiemy je na kawałki; dodajemy sok ze startego imbiru i ziarna gorczycy. Do mieszanki ziół i przypraw dodajemy oliwę, sól i sok z cytryny i odstawiamy. Kroimy włócznika (obranego ze skóry) w bardzo małe kostki, zalewamy go naszą mieszanką ziół i wkładamy do lodówki na 20 minut do zamarynowania. Kroimy w kostkę owoce. Wykładamy tatar na małe, pojedyncze talerze, używając okrągłej metalowej foremki o średnicy 7-8 centymetrów. Na wierzch wykładamy owoce, zdejmujemy foremkę i dekorujemy szczypiorkiem.

RYŻOWE TIMBALLO (zapiekanka neapolitańska)

Czas przygotowania: 1 godz. + 40 min. pieczenia

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 50 g tłustej szynki
  • 500 g miąższu pomidorów
  • bulion warzywny
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • mleko
  • 150 g świeżego groszku
  • 70 g masła
  • 400 g ryżu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g mozzarelli
  • 300 g kiełbasy
  • mąka
  • 200 miąższu chleba
  • 100 sera (grana padano)


Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy na 30 g masła i łyżce oliwy tłuste kawałki szynki z pokrojoną na drobno cebulą. Kiedy tylko cebula trochę się zrumieni, dodajemy pokrojony na drobno miąższ pomidorów i doprawiamy solą i pieprzem, po czym kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie podsmażamy w garnku trochę cebuli na 30 g masła, dodajemy ryż i delikatnie go podsmażamy. Wlewamy powoli bulion. Ubijamy jajka ze startym serem
i dodajemy je do ryżu, po czym schładzamy mieszankę na dużym talerzu. W miseczce mieszamy mięso wołowe oraz namoczony w mleku i odciśnięty miąższ chleba, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i formujemy z niej małe kuleczki, które obtaczamy
w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażamy groszek i odrobinę cebuli na odrobinie oliwy.

Na dużej patelni łączymy sos pomidorowy z groszkiem, mięsem i pulpetami. Dobrze mieszamy
i gotujemy przez kilka minut. Smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą formę o wysokich brzegach (o objętości mniej więcej 2 L), po czym wykładamy na nią ryż, przyciskając go do brzegów. Na środek wylewamy nasz sos i przykrywamy go pokrojoną na plasterki mozzarellą, na którą wykładamy więcej ryżu. Wkładamy formę do rozgrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy do momentu zrumienienia się wierzchu.

POTRAWKA Z JAGNIĘCINY (florencka fricassea)

Czas przygotowania: 1,5 godz.

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cytryny
  • 4 żółtka


Sposób przygotowania:

Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą
i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę
i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

COLOMBA PASQUALE (ciasto drożdżowe)

Czas przygotowania: 6 godz. + 1 godz. w piekarniku

Poziom trudności: trudny

Składniki:

  • 12 jajek
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 350 g cukru
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 1 cytryna
  • 20 g różnych ziaren


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy jajka z cukrem, powoli ubijając je trzepaczką do momentu, w którym mieszanka nie osiągnie kremowej konsystencji. Stawiamy ją na małym ogniu i zagęszczamy, trzymając ogień zawsze na minimum i ciągle mieszając. Pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i 150 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do naszej mieszanki, delikatnie mieszając trzepaczką. Smarujemy masłem formę
w kształcie gołębia, posypujemy ją resztą mąki i przekładamy do niej mieszankę.

Wkładamy na 50 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Wyjmujemy i czekamy aż odrobinę ostygnie (około 10 minut). Upewniamy się, że ciasto nie przywarło do brzegów (możemy przejechać dookoła nożem), po czym odwracamy formę, wykładając ciasto na talerz. Czekamy aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem posypujemy naszą “gołębicę” cukrem pudrem i mieszanką ziaren.