
Co będzie potrzebne!
- Duży filet z kurczaka (ok. 800g)
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego tymianku
- pół łyżeczki carry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki wody
- jajko
- pęczek szczypiorku (mały)
- pęczek pietruszki (mały)
- pęczek szczypiorku (mały)
- łyżka ostrej papryki w proszku
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Mąkę na ciasto przesiewamy do miski, na środku robimy dołek, wbijamy jajko i dajemy wodę, całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sól, pieprz, paprykę i posiekane zioła ( z każdego z nich odkładamy po 2 łyżki do sosu), mieszamy. Ciasto powinno być gęste i klejące.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( tyle by kurczak zamoczył się do połowy). Kawałki kurczaka obtaczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dopóty dopóki nasze mięsko nie nabierze złotego koloru po czym odwracamy na drugą stronę.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z sosem i lekką sałatką u mnie z sałaty lodowej, rukoli, pomidorków cherry i dymki.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj