Alessia di Donato ma przyjemność zaprosić Was na warsztat poświęcony technikom przygotowania ciasta kruchego, który odbędzie się 19 marca, w godzinach 15:00 – 19:00 w Akademii Kulinarnej Whirlpool (ul. Mińska 25).

Kruche ciasto, po włosku pasta frolla, to bez wątpienia jedna z najjaśniejszych gwiazd włoskiego cukiernictwa. We Włoszech opracowano kilka jego odmian: klasyczne, sabbiato (piaskowe) i montato (ubijane).
Według włoskiego zwyczaju jest jedzone na śniadanie w formie kruchych ciasteczek maczanych w mleku czy kawie, bądź przed wysiłkiem fizycznym, dając natychmiastowy zastrzyk energii. Włosi nie wyobrażają sobie życia bez smakołyków z kruchego ciasta. Po tych warsztatach Wy również nie będziecie mogli bez niego żyć.
Kruche ciasto (pasta frolla) pochodzi z Wenecji. Smakosze znali je już w XI wieku, jednak rozpowszechniło się pod koniec XVII wieku. W pierwszych książkach kucharskich z XVIII wieku, polecano je na słono do dań mięsnych i warzywnych.
Później kucharze udoskonalili recepturę, zastępując słone nuty i tworząc pierwsze wspaniałe desery, które zawsze miały jedną wspólną cechę – kruchość. Dobre ciasto powinno “rozpuszczać się w ustach”. Można je podawać z przeróżnymi kremami i dodatkami, w różnych kształtach.
MENU:
  • 2 rodzaje kruchego ciasta: klasyczne i montato
  • Babeczki z kremem i świeżymi owocami
  • Tarta z ricottą i kakao
  • “Krążki olimpijskie”
Na warsztatach z Alessią dowiemy się, jak opanować wyjątkową technikę przygotowywania uwielbianego na całym świecie ciasta, a także odkryć kilka sztuczek i sekretów, dzięki którym nasze kruche ciasto nie będzie miało sobie równych!
Czekamy na Was w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie!

DATA:
 19 marca 2016 r.
GODZ: 15:00 – 19:00
CENA: 175 zł

Zapisy: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl