Wierzcie mi, że dzieci tą propozycję pokochają od pierwszego wejrzenia. Sos jest intensywnie pomidorowy, a zarazem aksamitny i kremowy. Pyszny! Delikatne mięso jest tu idealne i idealnie komponuje się z całością. Jest pyszny bez dwóch zdań, prosty w przyrządzeniu no i rzecz jasna błyskawicznie się go robi. Ślinka mi cieknie na samo patrzenie na fotografię...ahh

Co będzie potrzebne:
  • podwójny filet z kurczaka ( 0,5kg)
  • puszka pomidorów w puszce
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kopiaste łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • ulubione zioła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy
Kurczaka kroimy w kostkę, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżki oliwy i przyprawy. Całość mieszamy i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, szklimy na pozostałej ilości oliwy. Dodajemy kurczaka i całość podsmażamy, aż kurczak ze wszech stron nabierze złotego koloru.
Do naszego dania dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat i ketchup. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Do naszego sosu dodajemy serek mascarpone i doprawiamy ziołami, ewentualnie solą oraz pieprzem.
Podajemy z ryżem, kluskami, ziemniakami.