
Kruche ciasto, po włosku pasta frolla, to bez wątpienia jedna z najjaśniejszych gwiazd włoskiego cukiernictwa. We Włoszech opracowano kilka jego odmian: klasyczne, sabbiato (piaskowe) i montato (ubijane).
Według włoskiego zwyczaju jest jedzone na śniadanie w formie kruchych ciasteczek maczanych w mleku czy kawie, bądź przed wysiłkiem fizycznym, dając natychmiastowy zastrzyk energii. Włosi nie wyobrażają sobie życia bez smakołyków z kruchego ciasta. Po tych warsztatach Wy również nie będziecie mogli bez niego żyć.
Kruche ciasto (pasta frolla) pochodzi z Wenecji. Smakosze znali je już w XI wieku, jednak rozpowszechniło się pod koniec XVII wieku. W pierwszych książkach kucharskich z XVIII wieku, polecano je na słono do dań mięsnych i warzywnych.
Później kucharze udoskonalili recepturę, zastępując słone nuty i tworząc pierwsze wspaniałe desery, które zawsze miały jedną wspólną cechę – kruchość. Dobre ciasto powinno “rozpuszczać się w ustach”. Można je podawać z przeróżnymi kremami i dodatkami, w różnych kształtach.
MENU:
- 2 rodzaje kruchego ciasta: klasyczne i montato
- Babeczki z kremem i świeżymi owocami
- Tarta z ricottą i kakao
- “Krążki olimpijskie”
Na warsztatach z Alessią dowiemy się, jak opanować wyjątkową technikę przygotowywania uwielbianego na całym świecie ciasta, a także odkryć kilka sztuczek i sekretów, dzięki którym nasze kruche ciasto nie będzie miało sobie równych!
Czekamy na Was w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie!
DATA: 19 marca 2016 r.
DATA: 19 marca 2016 r.
Napisz komentarz
Komentujesz jako: Gość Facebook Zaloguj